Кмет и министър с общи усилия за решаване на проблема с т. нар. Дупка

ул. „Воден“, Варна, България

Website

13:00

Кметът на Варна Иван Портних и министърът на културата Вежди Рашидов ще изпратят общ доклад до Министерския съвет относно съдбата на т. нар. „Дупка“ в центъра на града, за да бъде взето решение за съдбата на терена, който в момента е собственост на бизнесмена Георги Гергов. Това стана ясно днес след среща в Община Варна между кмета, министъра и собственика на Дупката.
„Благодаря на министър Рашидов за разбирането, че решаването на този 30-годишен проблем, на тази язва в центъра на Варна, е много важна задача. Знаете, че инвестирахме средства за изграждане на пешеходния ринг, за да могат гостите на града лесно да достигат до обектите на културно-историческото наследство. Т. нар. Дупка попада в туристическите маршрути и самата тя пази много археология. Вярвам, че с общи усилия ще бъде намерено добро решение, което да превърне мястото в атрактивна зона и интересен завършек на облика на центъра. Готови сме да окажем пълно съдействие, за да бъде намерено решение“, каза Иван Портних.
„Вярвам, че Министерският съвет ще вземе мъдро решение и премиерът ще възложи на съответните министерства да изработят стратегия, по която да се движим, за да решим проблема възможно най-скоро. Преговаряхме и със собственика Георги Гергов, обмислят се различни варианти. Ще се търсят възможности за осигуряване на средства и по новите програми“, посочи министър Вежди Рашидов. “Можем да превърнем центъра на Варна в едно чудесно място, подобно на софийското ларго“, каза още той и допълни, че ако се постигне споразумение за имота, до края на годината може да бъде направен проект. Самата реализация на реставрационните дейности ще отнеме около 10 месеца.
Георги Гергов обяви, че е платил 12 млн. евро за Дупката. Той бе категоричен, че след като законът не му позволява да строи на мястото, заради останките от древния Одесос, е съгласен да получи пари или друг вид обезщетение, срещу което ще предостави имота на държавата или на общината.
Прословутата Дупка заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I”, ул. „Княз Ал. Батенберг”, ул. „Архимандрит Филарет” и ул. „Воден”.
Изкопът се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче, били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които, според археолозите, са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.
През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК) излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна” е останало като грозна дупка в центъра на града.

Добавете Вашият коментар!

коментара

Информация за Проблема

2016-05-16

Публикуван в Е-Демокр@ция

Visited 385 times, 6 Visits today

Posted in Комунални услуги и благоустройство, Културно наследство and Нерешени проблеми и сигнали без движение

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Listings

Сигнал на гражданин: Чести прекъсвания на водоподаването на улица “Поп Харитон” поради некачествени ремонтни дейности!

улица „Поп Харитон“, Варна, България

10:30

2018-03-22

Уведомен орган по компетенция /30-дневен срок предизвестие/

Варна